Jadłospis

Zdjęcie 1

Alergeny

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj.1a) pszenica, 1b) żyto, 1c) jęczmień, 1d) owies, 1e) orkisz, 1f) kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą );
8. Orzechy, tj.8a) migdały,8b) orzechy laskowe, 8c)orzechy włoskie, d)orzechy 8e)nerkowca, 8f)orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.

Wykaz gramatur:

1. zupa 250 ml, ziemniaki 150g, mięso 60-100 g, ryba 80g, surówki 60-100g, kompot 200 ml, pierogi 200g, naleśniki 200g, owoce 100g,

Poniedziałek

22.04.24r.

zupa kapuśniak po kaszubsku 1,7,9 (włoszczyzna, ziemniaki, pomidory w puszce, kapusta biała, przyprawy, zioła),  ziemniaki, jajko sadzone 1,3 (ziemniaki, jajko, olej, zioła, przyprawy,),fasolka szparagowa z bułką tartą 1, 1a, 1b, 9 ( olej , bułka tarta, fasolka szparagowa zielona) kompot ( jabłka, gruszka, cukier),

Wtorek

23.04.24r.           

zupa rosół ryżowy z koperkiem 1, ( włoszczyzna, ryż, porcje rosołowe, koperek ),  ziemniaki, udko pieczone 1,9, (ziemniaki, udko z kurczaka, zioła, przyprawy, olej, ) surówka wielowarzywna 10(kapusta biała, koperek, cebula, natka pietruszki, oliwa z oliwek, marchew, papryka czerwona,)chleb 1a,1b (pszenno-żytni), herbata malinowa (herbata malinowa ,  cukier),

Środa

24.04.24r.

zupa  z zielonego groszku 1,7,9 ( włoszczyzna, ziemniaki, zielony groszek, mąka, śmietana 12%, przyprawykasza gryczana , gulasz z karkówki 1,7,9( kasza gryczana, karkówka, cebula , przyprawy,  mąka)surówka z kapusty czerwonej,( kapusta czerwona, oliwa z oliwek, olej, cebula) chleb 1a, 1b (pszenno-żytni) , kompot ( jabłko, wiśnia, cukier)

Czwartek

25.04.24r.

zupa krupnik jęczmienny  1,7,9 ( włoszczyzna, ziemniaki,  kasza jęczmienna, zioła, przyprawy, koperek śmietana 12%),  ziemniaki, paluszki rybne 1,4,7,(ziemniaki, paluszki rybne, olej),surówka z kapusty kiszonej i marchwi 9,10 ( kapusta kiszona, marchew, przyprawy, cebula, olej) chleb 1a, 1b ( pszenno-żytni), herbata miętowa z cytryną 12( herbata miętowa, cytryna ,cukier)

Piątek

26.04.24r.

zupa barszcz ukraiński 1,7,9 ( włoszczyzna, ziemniaki,  buraki, fasola biała, kapusta biała,  mąka,  przyprawy, śmietana 12%, naleśniki z dżemem i serem 1,3,7(mąka ,jajka, olej, twaróg półtłusty, dżem truskawkowy, mleko, cukier wanilinowy, cukier puder, ) chleb 1a, 1b ( pszenno-żytni), kompot ( jabłka, porzeczka, cukier)owoc- jabłko

Poniedziałek

29.04.24r.

zupa ogórkowa 1,7,9,10 (włoszczyzna, ziemniaki, ogórek kiszony, śmietana 12%,  przyprawy, koperek ) spaghetti po bolońsku  1,9 (makaron spaghetti, łopatka, zioła, przyprawy, pomidory w puszce), chleb 1a,1b ( pszenno-żytni), kompot  ( mieszanka owocowa, cukier),

Wtorek

30.04.24r.

zupa drobiowa1,7,9 (włoszczyzna, ziemniaki, filet z kurczaka, koncentrat pomidorowy, przyprawy, śmietana 12%  ) placki ziemniaczane z jogurtem 1,3,7,9,( ziemniaki, jajka ,olej, przyprawy, mąka, jogurt naturalny) chleb1a, 1b (pszenno-żytni), herbata z owoców leśnych (herbata z owoców leśnych, cukier)owoc- pomarańcza

1 maja- Święto Pracy

2 maja- Święto Flagi- Dzień wolny od zajęć dydaktycznych

3 maja- Uchwalenie konstytucji z 1791 roku

 


Source URL: http://sp.jedrzychow.pl/strona/795-jadlospis