Jadłospis

Alergeny

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj.1a) pszenica, 1b) żyto, 1c) jęczmień, 1d) owies, 1e) orkisz, 1f) kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą );
8. Orzechy, tj.8a) migdały,8b) orzechy laskowe, 8c)orzechy włoskie, d)orzechy 8e)nerkowca, 8f)orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.

Wykaz gramatur:

1. zupa 250 ml, ziemniaki 150g, mięso 60-100 g, ryba 80g, surówki 60-100g, kompot 200 ml, pierogi 200g, naleśniki 200g, owoce 100g,

Poniedziałek

05.06.23r.

zupa włoska 1,7,9 (włoszczyzna, ziemniaki, ciecierzyca, pomidory, przyprawy, ) makaron z serem białym 1,7,9 (makaron świderki, twaróg), chleb 1a, 1b ( pszenno-żytni) herbatka malinowa 12,(herbatka malinowa, cukier) owoc- arbuz

Wtorek

06.06.23r.

zupa zacierka zalesińska1,7,9 (włoszczyzna, ziemniaki, zacierka zalesińska, śmietana, przyprawy)ziemniaki, gołąbki w sosie pomidorowym 1,7,9 (ryż, łopatka, cebula, koncentrat pomidorowy, kapusta biała, przyprawy), chleb 1a, 1b ( pszenno-żytni) woda z cytryną 12,(woda, cytryna, cukier) owoc- jabłko

Środa

07.06.23r.

zupa krupnik 1,7,9 (włoszczyzna, ziemniaki, kasza jęczmienna, przyprawy) ziemniaki, kotlet mielony 1,7,9 (ziemniaki, łopatka, jajka, bułka tarta, zioła, przyprawy, olej), mizeria 7,9,( ogórek zielony, cebula, jogurt grecki, przyprawy) chleb 1a, 1b ( pszenno-żytni) kompot 12,(jabłko, śliwka, cukier)

Czwartek

08.06.23r.

Boże Ciało

Piątek

09.06.23r.

Dzień wolny

Poniedziałek

12.06.23r.

zupa ogórkowa 1,7,9 ( włoszczyzna, ziemniaki, ogórek kiszony, przyprawy, śmietana 12%) makaron z kiełbasą 1,9 ( makaron, kiełbasa, cebula ), chleb 1a,1b ( pszenno-żytni) kompot owocowy ( jabłko, śliwka cukier), owoc- arbuz

Wtorek

13.06.23r.

zupa kalafiorowa 1,7,9 ( włoszczyzna, ziemniaki, kalafior, śmietana, 12%,) , ziemniaki, kotlet z fileta z kurczaka 1,3,9( filet z kurczaka, bułka tarta, jajka, olej) surówka z marchwi i ananasa ( marchew, ananas, olej, przyprawy) chleb 1a,1b ( pszenno-żytni), herbata miętowa z cytryną 12 (herbata miętowa, cytryna, cukier)

Środa

14.06.23r.

zupa pomidorowa z makaronem 1,7,9 (włoszczyzna makaron muszelki, koncentrat pomidorowy, przyprawy, śmietana) kasza gryczana, pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym 1,3,7,9 (kasza gryczana, łopatka, śmietana, jajka, koperek , olej, przyprawy ),ogórek konserwowy, chleb 1a,1b ( pszenno-żytni), herbatka owocowa ( herbata owocowa, cukier)

Czwartek

15.06.23r.

zupa z zielonego groszku 1,7,9 (włoszczyzna, ziemniaki, groszek zielony, przyprawy, śmietana) ziemniaki , fileta z mintaja 3,4,7,9 (ziemniaki filet z mintaja ,mąka, olej),sałata masłowa ze śmietaną 7,9 ,chleb 1a, 1b ( pszenno-żytni) woda z cytryną 12,(woda, cytryna, cukier) ,

Piątek

16.06.23r.

zupa barszcz ukraiński 1,7,9 ( włoszczyzna, buraki , fasola jaś, przyprawy, śmietana 12%) kopytka z cebulką 1,3,9 (ziemniaki, jajka, cebula, mąka, ), chleb 1a,1b ( pszenno- żytni), kompot ( jabłka, wiśnia, cukier)owoc- jabłko

 

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale: