Jadłospis

Alergeny

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj.1a) pszenica, 1b) żyto, 1c) jęczmień, 1d) owies, 1e) orkisz, 1f) kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą );
8. Orzechy, tj.8a) migdały,8b) orzechy laskowe, 8c)orzechy włoskie, d)orzechy 8e)nerkowca, 8f)orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia ;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.

Wykaz gramatur:

1. zupa 250 ml, ziemniaki 150g, mięso 60-100 g, ryba 80g, surówki 60-100g, kompot 200 ml, pierogi 200g, naleśniki 200g, owoce 100g,

Poniedziałek

20.05.24r.

zupa kalafiorowa 1,9 (włoszczyzna, ziemniaki, kalafior, śmietana 12%, koperek, mąka, przyprawy),  łazanki z kapustą kiszoną,  1,9,10 (makaron łazanki, kapusta kiszona, cebula, koncentrat pomidorowy, zioła, przyprawy, olej),kompot ( jabłka, wiśnia, cukier), owoc- jabłko

Wtorek

21.05.24r.           

zupa krupnik 1, 9,10( włoszczyzna, kasza jęczmienna, porcje rosołowe, przyprawy ),  kasza pęczak, gulasz z karkówki 1,4,9,10 (kasza pęczak, karkówka, włoszczyzna, ziemniaki, cebula, przyprawy, olej, ) ogórek konserwowy , chleb 1a,1b (pszenno-żytni), herbata malinowa (herbata malinowa,  cukier),

Środa

22.05.24r.

zupa pieczarkowa 1,9 ( włoszczyzna, ziemniaki, pieczarki, mąka, przyprawy, śmietana 12%,pietruszka natka,ziemniaki , fasolka po bretońsku 1,7,9,10( ziemniaki, kiełbasa wieprzowa, koncentrat pomidorowy, fasola jaś,), chleb 1a, 1b (pszenno-żytni) , kompot ( jabłko, wiśnia, cukier)

Czwartek

23.05.24r.

zupa ogórkowa z ryżem1,7,9,10 ( włoszczyzna, ryż, ogórek kiszony, przyprawy,  śmietana 12%),  ziemniaki, paluszki rybne 1,3,7,9,10(paluszki rybne, olej),surówka z marchwi, pora i jabłka   9,10 ( marchew, por, jabłko, przyprawy, olej) chleb 1a, 1b ( pszenno-żytni), herbata miętowa z cytryną 12( herbata miętowa, cytryna ,cukier)

Piątek

24.05.24r.

zupa barszcz czerwony1,3,7,9,10 ( włoszczyzna, ziemniaki,  barszcz biały, wkładka mięsna, mąka,  przyprawy, śmietana 12%, kluski śląskie ze skwarkami 1,3,7,9,10(mąka ziemniaczana ,jajka, słonina, ziemniaki, olej ) chleb 1a, 1b ( pszenno-żytni), kompot ( jabłka, śliwka, cukier)owoc-arbuz

Poniedziałek

27.05.24r.

zupa jarzynowa1,7,9,10 (włoszczyzna, ziemniaki, kapusta biała, groszek zielony, brokuł,  przyprawy, koperek, śmietana 12% ) racuchy z jabłkiem  1,9(mąka, jajka, jabłka, cukier wanilinowy, cukier puder,olej), chleb 1a,1b ( pszenno-żytni), herbata zielona z cytryną  12 ( zielona, cytryna, cukier), owoc- jabłko

Wtorek

28.05.24r.

zupa pomidorowa z makaronem1,7,9 (włoszczyzna, makaron świderki, koncentrat pomidorowy,  przyprawy, śmietana 12%  ) ziemniaki, kotlet z fileta z kurczaka 1,3,7,9,( ziemniaki, jajka ,olej, przyprawy, mąka, cebula) marchew z groszkiem ,chleb1a, 1b  (pszenno-żytni), kompot (mieszanka owocowa, cukier)

Środa

29.05.24r.

Grill z okazji Dnia Dziecka

Czwartek

30.05.24r.

Boże Ciało

Piątek

31.05.24r.

Wolne od zajęć dydaktycznych

 

Strony w dziale:

Strony w dziale:

Strony w dziale: